8 Eylül 2021 Çarşamba

Uzeyr'i aramak (2).İncîl ve Hanok Kitabı Karşılaştırmalar

 

 İncîl ve Hanok Kitabı Karşılaştırmalar:

 

 


 

Hanok’un Kitabının, orijinalde Aramice olduğu, ilk bölümlerinin M.Ö. 4. yüzyılda yazılmaya başlandığı, bununla birlikte zaman içinde eklemeler yapılarak değişime uğradığı ve değişim sürecinin de M.Ö.1. yüzyıla kadar tarihlendiği belirtilmektedir. (Peygamber Enok’un Kitabı, Birinci Basım 2011, Çev.:Günyüz Keskin, İstanbul: Hermes Yayınları, s. 7-8).

Karşılaştırmalar;

 İncîl;

“Ne mutlu yumuşak huylu olanlara! Çünkü onlar yeryüzünü miras alacaklar.” (Matta’ya Göre İncîl: 5:5).

 Hanok;

“Ama seçilmişler için ışık, sevinç ve huzur olacak ve dünya onlara kalacak” (Peygamber Hanok’un Kitabı: 6:9, s.33).

 İncîl;

Baba kimseyi yargılamaz, bütün yargılama işini Oğul'a vermiştir.” (Yuhanna’ya Göre İncîl: 5:22).

 Hanok;

İnsan Oğlu şanlı tahtına oturdu. Tüm yargı ona verildi ve o da tüm günahkârların ve insanlığı saptıranların yok edilmesini ve dünya üzerinden silinmesini sağladı. Zincirlerle bağlanacaklar.” (Peygamber Hanok’un Kitabı: 68:39, s.104)

 İncîl;

“Ama vay halinize, ey zenginler, Çünkü tesellinizi almış bulunuyorsunuz!” (Luka’ya Göre İncîl: 6:24).

 Hanok;

“Evlerini günahla kuranların vay haline, çünkü evleri temelinden yıkılacak, kılıçla devrilecektir. Altın ve gümüş edinmek için yaşayanlar da apansız yargılamayla yok edilecektir. Vay halinize zenginler! Çünkü siz zenginliklerinize güvendiniz ama zenginliklerinizden ayrılacaksınız çünkü zenginlik günlerinizde En Yüce’yi hatırlamadınız.” (Peygamber Hanok’un Kitabı: 93:7, s.162).



İncîl;

“Sizde ışık varken ışığa iman edin ki, ışık oğulları olasınız." İsa bu sözleri söyledikten sonra uzaklaşıp onlardan gizlendi. ” (Yuhanna’ya Göre İncîl: 12:36).

 Hanok;

“Şimdi ışık neslinin iyi ruhlarını toplayacağını. Karanlıkta doğan ve bedensel olarak mükafat bulmayanları dönüştürüp imanlarının hak ettiği gibi onurlandıracağım onları. Benim kutsal adımı sevenlere parlak bir ışık getireceğim. Onları göksel tahtlara oturtacağım. Orada çağlar boyu ışıl ışıl parlayacaklar, çünkü Tanrı yargısında sadıktır” (Peygamber Hanok’un Kitabı: 105:26, s.181).

 Yahuda, Hanok’un aşağıdaki pasajını nasıl öğrendi?

 İncîl;

Adem'den sonraki altıncı kuşaktan olan Hanok, bu adamlara ilişkin şu peygamberlikte bulundu: "İşte Rab herkesi yargılamak üzere onbinlerce kutsalıyla geliyor. Tanrı yoluna aykırı, tanrısızca yapılan bütün işlerden ve tanrısız günahkârların kendisine karşı söylediği bütün ağır sözlerden ötürü Rab, bütün insanlara suçluluklarını gösterecektir.” (İncîl, Yahuda: 1:14-15).

 Hanok;

İşte! Herkesi yargılamadan geçirmek ve günahkârları yok etmek için on bin aziziyle birlikte geliyor. Tüm insanların adaletsizlikleriyle yaptıkları tüm adaletsiz işler ve günahkârların O’nun hakkında söylediklerinin hesabını sormak için geliyor.” (Peygamber Hanok’un Kitabı: 2:1, s.31).

 Hanok Metatron mu?

 Hanok ile ilgili Targum Jonathan’da onun Metatron olarak çağrıldığı bilgisi vardır;

  


וּפְלַח חֲנוֹךְ בְּקוּשְׁטָא קֳדָם יְיָ וְהָא לֵיתוֹהִי עִם דַיְירֵי אַרְעָא אֲרוּם אִתְנְגִיד וְסַלִיק לִרְקִיעָא בְּמֵימַר קָדָם יְיָ וּקְרָא שְׁמֵיהּ מִיטַטְרוֹן סַפְרָא רַבָּא

 “And Hanok served in the truth before the Lord; and, behold, he was not with the sojourners of the earth; for he was withdrawn, and he ascended to the firmament by the Word before the Lord, and his name was called Metatron the Great Saphra.”

https://www.sefaria.org/Targum_Jonathan_on_Genesis.5.24?lang=bi&with=all&lang2=en   

 


“Metatron kişilik olarak literaturde daha kesin bir tanım aldığında ise kısaca "Yüzün Prensi" olarak adlandırılır.

 Bazı yazıtlarda Metatron'un ayrıca Enoch'un enkarnasyonu olduğu da söylenir. Bu görüşe göre O henüz Enoch iken Cennet'e geldiğinde ateşten bir ruha dönüştüğü ve ona otuz altı çift kanat ve sayısız göz verildiği söylenir” (s.219).

 Bazı kaynaklar ise Metatron'un Enoch olduğuna inanır” (s.222).

 “Yesod Tokeh şiirinde Metatron etten ateşe dönen bir prenstir. Bu şiirde Enoch'un Metatron olduğu belirtiliyor gibi gözükmektedir” (s.222). (Kabala: "Sınırsız"a Yolculuk, Ahmet Akıncı, 1. Basım, Dharma Yayınları, Nisan 2005).

 Kabala ve Metatron;

 Kabalistlere göre Metatron dünyamızın Tanrısı yani Yunanca Demiourgos’tur” (Kabalaya Giriş ve Sefer Yezirah (Oluşum Kitabı) Westcott&Mathers, Kemal Menemencioğlu, Hermes Yayınları, Birinci basım Ocak 2007/61).


“İkinci Beriyah, azametli yüceliği ile Keter’le ilintili olan “Metatron” başkanlığında Başmelekler yer alır” (Kabalaya Giriş ve Sefer Yezirah (Oluşum Kitabı) Westcott&Mathers, Kemal Menemencioğlu, Hermes Yayınları, Birinci basım Ocak 2007, s.61).

Sonuç Üç

 Hanok ile Matatron arasında bağ kurulmuştur, Kabala gibi mistik yapılarda adı geçmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Cibt ve Tâgût Kelimelerinin Habeşçe izleği

                                                          Cibt ve Tâgût Kelimelerinin Habeşçe izleği   “ اَلَمْ تَرَ اِلَى الَّذٖينَ ا...