28 Şubat 2022 Pazartesi

İncir Üzerine

 

İncir Üzerine


Etimoloji

Fenik: 𐤐𐤂 pg

İbranca: פַּגָּה‎ paggâ

Suryanca: ܦܓܐ‎ paggâ

Arabça: فَجّ

Hintçe: अंजीर (añjīr)

Sanskrit: अञ्जीर (añjīra)

Aramca: תינה / ܬܝܢܐ (tēnā)

Eski Mısır:




İncirin İzi:





                 Ficus Palmata ve Arab Yarımadası



https://powo.science.kew.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:853358-1










https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/112421/mod_resource/content/0/%C4%B0NC%C4%B0R%20DERS%20NOTU-7.%20HAFTA.pdf

Μαχοράβα (tapınak) Mekke’dir [14] Bedir Savaşı nerede oldu?

 

Bedir Savaşı nerede oldu?

 

Dan Gibson Petra’dan Yesrib’e (Medine) hicreti kabul ediyor görünüyor. Habeşistan’a Hicreti de.

“Petra'dan Habeşistan'a yolculuk çoğunlukla tekneyle oldu” diyor.



Habeşistan Hicretinden sonra Yesrib(Medine)’e hicreti de anlatıyor;

“Sonra o ayetleri geri aldı ve zulüm yeniden başladı. Bu yüzden bazı müritlerinden bazıları, daha sonra Medine olarak adlandırılacak olan Yesrib olarak bilinen bölgeye taşınmalarını önerdiler.

Yolculuk Dan Gibson’a göre şöyle;



Yani Petra’dan Medine(Yesrib)’ye hicret olmuştur diyor.

“Hicretten sonra Medine İslam'ın merkezi oldu. Kuran'ın büyük bir kısmı burada nazil oldu ve Muhammed ve takipçileri burada sadece Yahudilere boyun eğdirmekle kalmadılar, aynı zamanda Yemen'e seyahat eden tüccarları yağmalayarak servetlerini inşa etmeye başladılar. İlk başta sadece geçen kervanlara saldırmaya dikkat ettiler, ama sonunda orta Arabistan'ın çoğu onların etkisi altına girene kadar daha da genişlediler.”

Yine devamla;

“Yani Medine, Suudi Arabistan'daki Medine'ye uyuyor. Eski İslami kayıtların Medine'den bahsettiği konusunda hiçbir şüphem yok ve bugün bildiğimiz Medine'nin aynısı.”dır demekte.

https://nabataea.net/cinema/questionsanswers/q-a-2-what-about-medina/

Bedir Savaşı:

Konu Bedir Savaşı olunca Dan Gibson aşağıdaki gibi bir harita paylaşıyor;



“Arkeoloji ve İslam adlı video dizisinde, Bedir Savaşı'nı Ürdün'deki Qasr el-Qestal'a yerleştiriyorum. Ürdün'deki bilinen en eski Müslüman mezarlığıydı. Muhammed ve adamları Medine çevresine baskın düzenlediği sürece, Romalılar hiçbir zaman tepki göstermediler. Ancak bir kez Bizans kontrolündeki bölgelere girdiklerinde çatışma başladı.”

Yazıda Bedir Savaşı ile ilgili detayları beklerken, yazı Qestal’daki Mescid ve mezarlıklara atlıyor.



 

https://nabataea.net/cinema/archeologyislam/archeology-and-islam-10-battle-of-badr/

 

 “Then he retracted those verses, and persecution started again. So some of his followers suggested that they move to the area known as Yathrib, which would later be called Medina.”

Dan Gibson Muhammed Nebî’nin Yesrib’e hicretini kabul ediyor, Hicretin tarihini vermemesi, bedir Savaşının ne zaman olduğunu konusunda suskun kalması dikkate değer.

O bedir savaşının Petra ile Şam (Damascus) arasında Qasr al-Qestal'da olduğunu iddia ediyor.

“Now according to Ibn Ishaq, and Ibn Hisham, the caravan set out from Damascus, bringing supplies, down to the Holy City of Islam, which I believe was Petra. The Muslims hear about it, and they leave Medina, and they head north. They go north of Petra, along the desert road, seeking to meet the caravan and loot it.”

Şam(Damascus)’dan yola çıkan kervandan bahsediyor Dan Gibson, şimdi burada da birden suskunlaşıyor, kervan kime aitti?, Kervanın sahibleri kimlerdir?, Şam’a nereden gittiler ve nereye döneceklerdi? Şamdan gelen kervanın önünü kesenler nereden Qasr al-Qestal yolu üzerine çıktılar? Şam-Petra-Yesrib güzergahı nasıl işledi?

Bu sorulara cevab bulamıyoruz. Bedir savaşıyla ilgili detay beklerken, Emevi dönemi yapılmış, bir Mescid’e ve mezarlara konu geliyor.

Konu neden Bedir Savaşından hemen Qasr el-Qestal’ (القسطل)daki Mescide ve mezarlara geliyor? Neden Mezarlar ve Mihrâb’ın Petra’ya baktığı iddia ediliyor?  Anlaşılır gibi değil.

Qasr el-Qestal’ın konumu;



Qestal Hakkında bilgi;

https://islamicart.museumwnf.org/database_item.php?id=monument;ISL;jo;Mon01;1;en

Qasr el-Qestal’da Mescid ve Qabirlerin bulunduğu yer;





 


Oysa bunun böyle olmadığını söyleyenler var;

وجدير بالذكر أن المقابر في المقبرة المجاورة موجهة نحو القبلة إلى الاتجاه الجنوبي.[٥]

 

https://mawdoo3.com/%D9%82%D8%B5%D8%B1_%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%B3%D8%B7%D9%84

http://publication.doa.gov.jo/uploads/publications/100/ADAJ59-Ar%202-7-24.pdf

https://www.almamlakatv.com/photoessay/32

Qastal’daki Mescid’in mihrâbı (giriş alttan).



https://als.advisor.travel/city/El-Qastal-1099665/photos

Mesid’in Planı;






Qabirlerin tamamının yönü ile ilgili de hem fikir olunmamıştır;

 




Mescid ve Qabirlerle ilgili daha geniş bilgi için;

http://publication.doa.gov.jo/uploads/publications/62/ADAJ_1987_31-221-246.pdf

http://publication.doa.gov.jo/uploads/publications/65/ADAJ_2000_44-477-492.pdf

http://publication.doa.gov.jo/uploads/publications/128/ADAJ_1984_28-343-383.pdf

Bedir savaşıyla ilgili bir başlık altında, savaşta ölen sayısı ve qestal mezarlığından başka detay bulamıyoruz. Medine (Yesrib)’den Qestal’a çıkışın mantıklı bir gerekçesi yok, kervan Sahibleri Petra’da mı oturuyor bunu da anlayamadık.

Mezarların dağınık yönlere baktığı, Mekke yönüne bakanlarında olduğu yukarıda anmış olduğumuz çalışmada gösterilmiştir. Bunlar Emevi Mezarlarıdır. Bedir Savaşı ve Emevi Mezarlarıyla ilgili tarihin yönünü kırmadan nasıl bir ilişki kurulabilir?, Bunun takdirini okuyucunun  bırakıyoruz.

Yine çalışmada Umeyye yapılarıyla ilgili şöyle bir detay var, (bunların bir kısmı ehl-i kitâb'ın ibadet haneleri, sonra Mescide döndürülmüş)



26 Şubat 2022 Cumartesi

Μαχοράβα (tapınak) Mekke’dir [13] Petra'daki Zemzem kuyusu (?!)

 

Petra'daki Zemzem kuyusu (?!)

זמם” Zem ibranca çalmak, fısıldamak anlamında

זַמְזַם” Vızıldayan sesler çıkaran kimse anlamında.

Zemzem Kuyusunun Petra’da olduğunu iddia eden Dan Gibson şöylediyor;

“It is fascinating because it is in the writings of Moses, written thousands of years earlier. And Moses writes to us about a people known as the Zamzimians. (Deuteronomy 2:20) These Zamzimians were a tall people, who lived in the land of Seir. Now, it would seem to me that if one was looking for the well of the Zamzimians, the well of Zamzam well, you would need to look in the land of Seir where the Zamummims lived.

https://nabataea.net/explore/founding_of_islam/zamzam/

Yani Dan Gibson Zamzumlular ile Zemzem arasında bir ilişki kuruyor. Adlar benziyorsa (sesler) bunları Petra’da buluruz, seir/שׂעיר/سَعِيرَ   Ülkesinin “Paran” ile de bağlantısı var deyip. Zemzem ve Mekke'yi Zamzumlular ve Petra’ya dönüştürüyor.

İlk Önce Tevrât’taki metinleri verelim;

 “Ammonlular'a yaklaştığında onlara düşman gözüyle bakma, onları savaşa kışkırtma. Çünkü mülk edinmen için Ammonlular'ın ülkesinden sana hiçbir toprak parçası vermeyeceğim. O ülkeyi mülk olarak Lut soyuna verdim (19). -Bu bölge Refalılar ülkesi diye bilinir. Refalılar önceden orada yaşıyordu. Ammonlular onlara Zamzumlular adını takmıştı (20).  Zamzumlular Anaklılar kadar uzun boylu, güçlü ve kalabalıktılar. Ama RAB onları Ammonlular'ın önünde yok etti. Ammonlular Zamzumlular'ın topraklarını alıp yerlerine yerleştiler (21). ” (Tevrât, Yasanın Tekrarı: 2:19-21). 

هِيَ أَيْضاً تُحْسَبُ أَرْضَ رَفَائِيِّينَ. سَكَنَ الرَّفَائِيُّونَ فِيهَا قَبْلاً لكِنَّ العَمُّونِيِّينَ يَدْعُونَهُمْ زَمْزُمِيِّينَ.” (ASVD).

Şimdi Ammonlular’ı bulalım;



Şimdi de Zamzumlular’ı görelim;

הזוזים”: The Zuzims

“On dördüncü yıl Kedorlaomer'le onu destekleyen öbür krallar gelip Aşterot-Karnayim'de Refalılar'ı, Ham'da Zuzlular (הזוזים)'ı, Şave-Kiryatayim'de Emliler'i, çöl kenarındaki El-Paran'a kadar uzanan dağlık Seir bölgesinde Horlular'ı bozguna uğrattılar. ” (Tevrât, Yaradılış: 14:5). 

وَفِي السَّنَةِ الرَّابِعَةَ عَشَرَةَ اتَى كَدَرْلَعَوْمَرُ وَالْمُلُوكُ الَّذِينَ مَعَهُ وَضَرَبُوا الرَّفَائِيِّينَ فِي عَشْتَارُوثَ قَرْنَايِمَ وَالزُّوزِيِّينَ فِي هَامَ وَالايمِيِّينَ فِي شَوَى قَرْيَتَايِمَ ” (ASVD).

 




“-Daha önce orada Anaklılar kadar uzun boylu, güçlü ve kalabalık olan Emliler yaşıyordu (10). Emliler Anaklılar gibi Refalılar'dan sayılırdı. Ama Moavlılar onlara Emliler adını takmıştı (11). Daha önce Seir'de Horlular yaşardı. Esavoğulları orayı onların elinden aldı. İsrailliler'in RAB'bin mülk edinmek için kendilerine verdiği ülkede yaptıkları gibi, Esavoğulları da Horlular'ı yok edip yerlerine yerleştiler (12).” (Tevrât, Yasanın Tekrarı: 2:10-12).  

 “On dördüncü yıl Kedorlaomer'le onu destekleyen öbür krallar gelip Aşterot-Karnayim'de Refalılar'ı, Ham'da Zuzlular'ı, Şave-Kiryatayim'de Emliler'i, çöl kenarındaki El-Paran'a kadar uzanan dağlık Seir bölgesinde Horlular'ı bozguna uğrattılar. ” (Tevrât, Yaradılış: 14:5).

 




Tevrât açıkça Seir’de Horlıların, Emliler’in yaşadığını söylemesine rağmen Dan Gibson, Zamzumlular’ı ya da Zuzlular’ı “Ham bölgesi” yerine Petra’ya yakın bir yere yerleştiriyor. Zamzumlular ile Zuzluların aynı olduğu verilen bağlamlarda anlaşılabilir, benzer metinler (Yaradılış: 14:5, Yasanın Tekrarı: 2:10-21).

Sonra Zemzem’e benzer bir su kaynağı bulmak gerekiyor, bu da bulunuyor;

“The Nymphium”




 


Zamzumlular ile Zemzem arasında benzerlik kurulabilir, biri kuzeyde (Ham/בהם/ هَامَ) biri güneyde yer alan (Petra) yerleşim yerine Zamzumlular’ı taşımak veya yerleştirmek çok ilginç ve fantastik bir şey olsa gerek..

 

 

 

25 Şubat 2022 Cuma

Μαχοράβα (tapınak) Mekke’dir [12] Qabirler ve Qıble Yönü

 Qıble yönü namaz dışında mezar defin işleminde de önemlidir.

Mezar Yönleri:

“Kabir 100-150 cm. derinliğinde, kıble ile dik açı oluşturacak şekilde kazılır. Kabrin tabanı boyunca ve kıble tarafında naaşın sığdırılabileceği büyüklükte bir kısmın oyulması (lahit), toprağın doğrudan doğruya cenazenin üzerine atılmasını önleyeceğinden daha güzel bulunmuş, toprağın çok sert veya yumuşak olması sebebiyle buna imkân bulunamazsa cenazenin kabrin tabanında uzunlamasına konmasının ve toprağın göçmesini önleyecek tedbirlerin alınmasının da yeterli olacağı belirtilmiştir.”

Yüzü kıble tarafına çevrilerek sağ yanı üzere yatırılması gerekir. Öyle ki, cenazenin bu şekilde yatırılmadığı sonradan farkedilse üzeri toprakla tamamen örtülmedikçe açılarak düzeltilir.”

https://islamansiklopedisi.org.tr/defin

 

Mescid-i Nebevî:

 








 


جنة البقيع”:

“Hz. Peygamber tarafından mezarlık olarak kullanılmasına karar verilmeden önce Bakī‘ “garkad” adı verilen bir tür çalılıkla kaplı bir yerdi. Resûl-i Ekrem ashabından vefat edenlerin defnedilmesi için bir yer arayarak Bakī‘ mevkiini mezarlık olarak kararlaştırdı.”

https://islamansiklopedisi.org.tr/cennetul-baki








 


 

جنة المعلى”;

“Câhiliye devrinden bugüne kadar Mekke mezarlığı olan ve Harem-i şerif’in yaklaşık 2 km. kuzeyinde Mescid-i Cin yakında bulunan bu yer, İslâm öncesi kaynaklarda ve ilk devir İslâm tarihlerinde Hacûn diye geçmektedir. Hz. Peygamber’in dedelerinden Kusay ile Abdülmuttalib’in ve amcası Ebû Tâlib ile hanımı Hz. Hatice’nin Hacûn Mezarlığı’na defnedilmiş oldukları bilinmektedir.”

https://islamansiklopedisi.org.tr/cennetul-mualla

 

 





 

 

 

Bab el-Rahmet mezarlığı (مقبرة باب الرحمة) Merhamet Kapısı Mezarlığı, Harem-i Şerif'in (Tapınak Dağı) Doğu Duvarı boyunca yer almaktadır. Mezarlıktaki bazı mezarların yedinci yüzyıla kadar uzandığına inanılıyor.

Mescid-i Aksa'nın zemininden birkaç basamak aşağıya inilen, yüksek bir binanın içerisinde bulunur. Yan yana bulunan iki kapıdan oluşur ve kuzeydeki kapıya Tövbe Kapısı, güneydeki kapıya ise Rahmet Kapısı denir.

Kapıların yükseklikleri 11.5 metredir ve tarihçilerin ortak görüşlerine göre iki kapı da Emeviler döneminde inşa edilmiştir.











Nimes, Güney Fransa:

Early Medieval Muslim Graves in France: First Archaeological, Anthropological and Palaeogenomic Evidence

“The graves SP7080, SP7089 and SP9269 present a number of common and specific characteristics that were not recorded in other medieval burials in this area. In each of the graves, the body, which may have been wrapped, was directly placed into the pit on its right-hand side facing southeast (in the direction of Mecca).”



https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0148583

 

Santa Maria Parish Tower, Tauste (Zaragoza, Spain):

“Estimations calculated by archaeologist D. Francisco Javier González Gutiérrez foresee an extension from two to three acres for this cemetery, with about 4,500 burials. They appear as the Islamic rite: lying on the right side and facing Mecca. The radiocarbon tests conducted by the CSIC provide a dating from the early years of Islam arrival to the Ebro valley (year 714) until the eleventh century, covering almost the four centuries of Muslim control in the region.”



        Daha fazla bilgi için;

 https://www.elpatiaz.es/iv-phase-islamic-necropolis-excavations/

 

“Church direction Upon further investigation, other important details were discovered. The head of the church is not oriented to the East, as was required in all medieval churches, but South-East, and this is the orientation of Muslim mosques. 




     Bilgi için;

https://www.elpatiaz.es/infographic-design-of-santa-maria-tower/

yine bknz


       “Los cadáveres aparecen a escasa profundidad, todos ellos orientados en la misma dirección, siguiendo la tipología típica del enterramiento islámico: depositados en una zanja estrecha, colocados de perfil, sobre el costado derecho y con la cara mirando hacia La Meca.”



https://www.elpatiaz.es/el-cementerio-islamico-de-tauste/     

 

Qıble yönü için Mihrâb ve Qabirlerin konuş şekli iki önemli belirtidir. Mihrâblarla ilgili Mescidlerde mihrâb duvarı tespiti ve buna göre mescidlerin yönünün nereye baktığının Google haritayla tespit edilemeyeceğini söylemiştik, qabirler içinde aynı şeyi söyleyebiliriz.

Hem mihrâb ve hem de qabirlerin konuş şekli qıbleyi gösterecek şekilde düzenlenmiştir. Verdiğimiz örneklerin çoğu Ka’be (الكعبة) yönünü göstermektedir. Yani Mekke’ye bakmaktadır.

Çalışmamızda kazıların sonuçları, planlar paylaşılmıştır.

Şunu söyleyebiliriz ilk yüzyıldan itibaren kasıtlı veya siyasi olarak qıble yönünün Petra'ya çevrildiğiyle ilgili gerekçe yoktur, ciddi bir kanıtta bulunmamaktadır.

İslamın tüm mezhebleri qıble konusunda hem fikirdir. Aksini iddia eden herhangi bir görüşte bulunmamaktadır.

       "Petra qıbledir/mekke" iddialarının "Google harita" dışında çok daha güçlü kanıtlara ihtiyaçları vardır.

Cibt ve Tâgût Kelimelerinin Habeşçe izleği

                                                          Cibt ve Tâgût Kelimelerinin Habeşçe izleği   “ اَلَمْ تَرَ اِلَى الَّذٖينَ ا...